Deutsch, Français, Español, Português, Norsk, عربى, 中文, 日本人, По-русски, Italiana, Svenska, Română
Am început Coaliția pentru reforma in publicitatea politica (Coalition for Reform in Political Advertising) în luna mai a anului trecut, când, din câte știam, nu exista niciun plan de reformare a acesteia. De atunci, campania noastră a evoluat într-un ritm rapid. Un susținător timpuriu al obiectivelor noastre a fost organismul de promovare comerciala (advertising trade body) ISBA din Marea Britanie și de atunci am câștigat sprijin din partea a numeroase alte organizații din industria de anunțuri publicitare, companii, cetățeni și organizații non-profit.
Lansată de guvernul britanic în februarie 2018, Ancheta despre Dezinformare și “Știri false” (Disinformation & “Fake News” Inquiry) a avut ca rezultat un set solid de recomandări pentru combaterea dezinformării, sprijinind mai multe dintre obiectivele pe care le-am promovat pentru reforma anunțurilor publicitare politice. De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, Președintele anchetei, deputatul Damian Collins, a făcut un apel către industria anunțurilor publicitare (ad industry) pentru implementarea unui cod al anunțului publicitar politic, susținând toate obiectivele noastre.
Bineînțeles că toate democrațiile digitale mature din întreaga lume se confruntă cu exact aceleași probleme. Cum reforma anunțurilor publicitare politice este discutată momentan în diverse țări, vrem să împărtășim principiile cheie pe care le-am dezvoltat intre timp în caz ca alte organizații, cu interes comun cu al nostru, ar dori să facă același tip de lobby în țările lor.
Această listă nu este în nici un caz exhaustivă. Prin punerea laolaltă a celor 4 puncte din planul nostru am vrut să impulsionăm Campania prin atenționarea asupra zonelor greu de argumentat și care ar avea și cel mai mare impact. Alte sugestii pentru reforma politică a anunțurilor pot fi consultate de asemenea în raportul Ancheta despre Dezinformare și “Știri false” (Disinformation & “Fake News” Inquiry) care se poate descărca aici.
Intenția noastră nu este ca noi înșine să lansăm în străinătate campanii similare cu cea pe care o desfășurăm în Marea Britanie. Dorim însă să împărtășim cadrul nostru general doar ca un punct de pornire care ar putea și ar trebui să se dezvolte în timp iar, după necesități, să fie adaptat la reglementările și problemele locale.
Coaliția pentru reforma în publicitatea politică (Coalition for Reform in Political Advertising) este o organizație non-profit. Nu avem dorința de a fi deținătorii titlului de proprietate asupra cadrului sau a conținutului acestuia. Împărtășim aceste idei datorită necesității urgente de conturare a unui punct de începere a reformei în alte țări mature pe plan digital. Dacă doriți să luați legătura cu noi pentru a discuta aceste idei sau pentru sfaturi asupra cum ați putea crea o campanie similară în țara Dvs., vă rugăm să ne contactați la alex.tait@reformpoliticaladvertising.org.
Reforma care credem noi că ar trebui să fie comună tuturor democrațiilor mature digital.
1 / Legislație care să permită ca toate anunțurile politice plătite să poată fi văzute de public.
Ar trebui dezvoltată o arhivă online de publicitate politică, în care să poată fi căutate inclusiv informații cu privire la momentul în care fiecare anunț a fost postat, pe cine a vizat și cât de mult s-a cheltuit pe acest anunț. Ar trebui să existe o cerință ca toate lucrările de publicitate politică să fie listate in public, astfel încât, chiar dacă lucrarea nu necesită o autorizație de reglementare, aceasta sa fie responsabilă, clară și accesibila tuturor. Arhiva ar trebui să fie condusa și gestionata de un organism independent de partidele politice si industria publicitara.
Merită menționat faptul că Facebook și Google au făcut deja modificări de la sine putere. Avem însă nevoie de standarde la nivel de industrie, mai degrabă decât de soluții specifice unei anume platforme.
2 / Introducerea de amprente obligatorii sau filigrane pentru a demonstra originea anunțurilor online.
În Marea Britanie, partidele politice și grupările electorale (campaign groups) înregistrate sunt obligate prin lege să includă o amprentă (a se citi: filigran) pe materialele electorale tipărite, care arată clar cine este responsabil pentru publicitate.
Cu toate acestea, nu există o astfel de cerință pentru comunicațiile digitale.
Întrucât aproape oricine poate produce și difuza publicitate politică digitală, va fi din ce în ce mai important ca alegătorii să poată diferenția între ceea ce este “oficial” și ceea ce este postat de către susținătorii extra-zeloși, pentru a putea decide cât de în serios să ia mesajele politice pe care le întâlnesc. O cerință pentru o amprentă digitală ar fi o modalitate de a-i ajuta să facă această diferențiere.
Reforma care noi credem că este potrivită pentru Marea Britanie și pe care ar trebui să o luați în considerare pentru țara dvs.
3 / să se solicite justificarea tuturor afirmațiilor obiective factuale folosite în anunțurile politice.
Dacă o campanie dorește să facă o afirmație obiectivă și cuantificabilă în publicitatea politică, această afirmație ar trebui să fie precisa și verificabilă în mod independent.
Noi nu ne opunem neapărat promisiunilor optimiste făcute din speranță, nici a celor alarmiste la adresa pretențiilor din campaniile altora: spunem pur și simplu că dacă ceva este prezentat ca un fapt real, publicul trebuie să poată să creadă că așa și este.
Marea Britanie are deja un proces prealabil de eliminare a afirmațiilor înșelătoare prin intermediul codurilor BCAP și CAP de publicitate pentru toate reclamele TV și VOD (Video on Demand). Credem că în Marea Britanie același proces ar trebui să fie aplicat și afirmațiilor politice obiective.
4 / Crearea unui organism care să reglementeze publicitatea politică.
Avem nevoie de un organism de supraveghere a conținutul publicității politice. In Marea Britanie nu există nicio reglementare în acest sens, ceea ce constituie cauza principală a multor probleme recente.
Parlamentul britanic ar putea rezolva acest lucru prin extinderea mandatului Comisiei Electorale, al Autorității pentru Standarde în Publicitate, al Comitetului Electoral al Ofcom sau ar putea înființa un organism alternativ.
Cele 4 puncte de mai sus constituie planul în 4 puncte pe care l-am lansat în luna mai a anului curent. Cu toate acestea, considerăm că următoarele aspecte necesită de asemenea o examinare urgentă.
Direcționarea reclamelor (targeting)
În Marea Britanie, Ancheta despre Dezinformare si “Știri false” (Disinformation & “Fake News” Inquiry) a recomandat ca legislația primară să susțină un “Cod de practică care să evidențieze utilizarea informațiilor personale în campania politică și care să se aplice tuturor controlorilor de date care procesează date cu caracter personal în scopul campaniei politice.“
De asemenea, considerăm că următoarele principii sunt importante
1 Contextul digital este adesea în centrul discuțiilor legate de reglementare, cum a fost și în cazul raportului DCMS. Fără nicio îndoială, reglementarea publicității politice trebuie să fie actualizată pentru aplicarea în lumea digitală în care trăim. Cu toate acestea, reglementarea afirmațiilor factuale de exemplu, ar trebui sa se aplice întregii mass-media, nu numai mediului digital.
2 În mod similar, datorita acoperirii extensive la știri a problemelor legate de confidențialitate de pe Facebook, este foarte tentant să se indice că această platformă ar avea nevoie de reformă. Desigur ca Facebook este un actor foarte important, însă ecosistemul de marketing digital este mult mai complex, așa cum știe oricine din domeniul marketing-ului. Platformele sociale sunt într-adevăr importante, dar pentru a contracara în mod eficient dezinformarea și știrile falsificate în mod eficient este nevoie de actualizarea reglementărilor astfel încât acestea să acopere întregul ecosistem de marketing digital.
3 Agenții publicitari își consideră din ce in ce mai mult comunicările ca fiind un fel de “călătorie a clientului” care ține cont de toate punctele de contact cu consumatorii din peisajul mediatic fragmentat in care trăim. In cazul Regatului Unit, suntem de acord cu declarația Comisiei Independente privind Referendumurile (Independent Commission on Referendums): “ar trebui să se întreprindă o anchetă privind reglementarea publicității politice prin intermediul tipăririi, difuzării și mass-mediei online, să se analizeze ce formă de reglementare ar trebui adoptată pentru fiecare mediu și dacă divergențele actuale de abordare rămân justificate “. De exemplu, trebuie să se țină seama nu numai de anunțurile plătite, ci și de ceea ce marketerii numesc media câștigată (“owned media”, toate canalele de comunicare sub controlul unei entități, cum ar fi site-uri web, bloguri, e-mail) si de “media deținută” (“earned media”, publicitatea care rezultă din influența editorială de diferite tipuri).
Alex și Benedict